Cryptocurrency: serieuze bedreiging voor huidig geldsysteem?

Cryptocurrency, waaronder Bitcoin, maken een enorme groei door. De marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt inmiddels meer dan 100 miljard dollar. Het geeft aan dat een grote groep instellingen en personen vertrouwen hebben in deze nieuwe betaaleenheid. Daarentegen zijn er ook partijen die beweren dat cryptocurrency een scam zijn, een Ponzi constructie, waarbij zoveel mogelijk deelnemers moeten aansluiten om de groei erin te houden. Recente ontwikkelingen versterken deze laatste positie echter niet. Financiële instellingen beginnen met het aanbieden van afgeleide producten (een EFT, exchange-traded fund) en geven aan dat blockchain een superieure techniek is voor het registreren van transacties.

De partijen die waarschuwen voor cryptocurrency hebben er veelal geen baat bij dat deze nieuwe vorm van financiële transacties aan terrein wint. Een verzamelnaam voor de activiteiten die zij hiervoor uitvoeren is FUD: Fear, Uncertainty and Doubt. Dit speelt in op basale psychologische mechanismen – men blijft liever bij het oude vertrouwde, dan zich te wagen aan iets nieuws. Zeker als daarbij de kans aanwezig is om geld kwijt te raken.

Eén van de sterke drivers van cryptocurrency op dit moment, is het geloof in dit nieuwe systeem. Het geloof dat er een kans is dat het huidige geldsysteem aan macht zal inboeten en dat er een meer decentraal systeem voor in plaats komt. Je kunt het vergelijken met de waardebepaling van goud: er is maar een bepaalde hoeveelheid goud op aarde aanwezig, het materiaal doet op zichzelf niets (het is feitelijk geen investering), maar toch heeft het een enorme aantrekkingskracht op mensen. Daarnaast heeft het een ijzersterk track record, al duizenden jaren is het materiaal van waarde voor de mens.

“You never change things by fighting the existing reality.
To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.”

― R. Buckminster Fuller

Het willen veranderen van het geldsysteem gaat niet lukken, daarvoor heeft het zich te vast genesteld in onze instituties en zijn er te grote belangen mee gemoeid. Cryptocurrency gaan voor de grotere aanpak: het overbodig maken van het geldsysteem, zodat het langzaam zal verdwijnen. Met een marktkapitalisatie van 100 miljard voor alleen Bitcoin, is het geen experiment meer, maar een scenario om rekening mee te houden.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.